Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee u zelf verpleging, verzorging, begeleiding en huishoudelijke zorg in kunt kopen. Met een PGB kunt u zelf uw thuiszorgorganisatie kiezen, zoals Zorgservice Brabant. U maakt dan met ons afspraken over hoe u de zorg wilt hebben, de dagen en uren waarop onze zorgverleners voor u werken en de vergoeding die u daarvoor uit het PGB betaalt. Op deze manier houdt u zelf de regie over de zorgverlening. Met een PGB zijn de verschillende vormen van zorg en begeleiding beschikbaar zoals:

  • Persoonlijke verzorging (zoals wassen, aankleden, eten en drinken, naar toilet gaan)
  • Verpleging (zoals hulp bij medicijnen, wondverzorging, injecties, catheter aanbrengen en spoelen)
  • Individuele begeleiding (zoals ondersteuning, het onderhouden van sociale contacten, het helpen bij voortbewegen, oefenen en toezicht)
  • Huishoudelijke zorg zoals het schoonmaken van badkamer, keuken, kamer en mede regie voeren van het huishouden

Welke zorg u kunt inkopen is natuurlijk afhankelijk van de zorg waarvoor u geïndiceerd bent.

Wat is het verschil tussen Zorg in Natura en een PGB?

Met een PGB koopt u uw zorg zelf in. Het grootste verschil tussen deze twee is dat bij Zorg in Natura een thuiszorgorganisatie de zorg volledig regelt en bij een PGB hebt u zelf de regie in handen. Kenmerken van een PGB:

  • U bepaalt wie, wanneer, waar en hoe de benodigde zorg wordt geleverd
  • U kiest zelf de zorgaanbieder
  • U maakt zelf afspraken met de zorgaanbieder
  • U bent zelf verantwoordelijk voor de ingekochte zorg

 

Hoe vraagt u een PGB aan?

Zorgservice Brabant kan u adviseren in en ondersteunen bij de PGB aanvraag. Wanneer u een PGB wenst, neemt u contact op met de instantie die verantwoordelijk is voor de toekenning van het PGB. Voor de Zvw is dat de gekwalificeerde HBO verpleegkundige van Zorgservice Brabant, voor de Wmo is dat het zorgloket van uw gemeente en voor de Wlz is dat het CIZ. De medewerker van de betreffende instantie zal dan na het voeren van een persoonlijk gesprek, bepalen welke en hoeveel zorg u krijgt. Wanneer het PGB is geaccordeerd, krijgt u een budget toegekend. Met dit budget kunt u zorg inkopen bij zorgverleners. Zorgservice Brabant zal graag voor u de zorg organiseren.

Meer informatie over het PGB?

Wilt u meer weten over het PGB? Dan kunt u ons altijd bellen of mailen voor meer informatie. Tel. 0499-575820, 013-5215673, 076-5412187 en 0413-341963  of mail naar info@zorgservice-brabant.nl. Wij helpen u graag.